Arı Sütü 10-HDA İçeriğini Etkileyen Faktörler


Sandalcıoğlu Z. S., Demir F., Erkan C.

I. International Apitherapy and Nature Congress, Nakhchivan, Azerbaycan, 1 - 03 Haziran 2023, ss.1, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Nakhchivan
  • Basıldığı Ülke: Azerbaycan
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Hakkari Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bal arılarının bitkisel üretimde tozlaşmaya olan katkısı bilinen bir gerçektir. Bunun yanında

arıcılık faaliyetleri elde edilen ürünler hem işletmeye sağladığı gelir hem de insan sağlığına

olan katkısı açısından önemli bir yere sahiptir. Her geçen gün kullanımı artan arı sütü, genç

işçi arıların hipofarengeal ve mandibular bezlerinden salgıladığı homojen bir yapıda, rengi

kremsiden koyu sarıya kadar değişebilen akıcı jel kıvamında bir sıvıdır. Arı sütü genç

larvaların beslenmesi ve buna bağlı olarak koloni içerisinde sosyal sınıfların belirlenmesi için

esastır. Karmaşık kimyasal yapısının da etkisiyle uzun yıllardır apiterapide kullanılan arı

sütünün yapısında hormonal etkinliğinin de olduğu ileri sürülen ve ayırıcı özellik olarak

değerlendirilen kısa zincirli hidroksi yağ asitleri bulunmaktadır. Arı sütünün ana yağ asidi

olarak kabul edilen 10-hidroksi-2-dekonoik asit (10-HDA), kuru ağırlığının yaklaşık %0.5-

3.5’ini oluşturmaktadır. Bununla birlikte ürünün kimyasal bileşimi ve biyoaktif özellikleriçeşitli faktörlerden etkilenebilmektedir. Bu derlemede, önceki çalışmalar dikkate alınarak arı

sütünün saflığı ve kalitesi için kriter olarak öne çıkan 10-HDA içeriğini etkilemesi olası

faktörler değerlendirilmiştir.

The contribution of honeybees to pollination in plant production is a known fact. In addition,

the products obtained from beekeeping activities have an important place in terms of both the

income it provides to the enterprise and its contribution to human health. Royal jelly, the use

of which is increasing day by day, is a homogeneous liquid with a homogeneous structure

secreted from the hypo pharyngeal and mandibular glands of young worker bees, with a fluid

gel consistency that can vary in color from creamy to dark yellow. Royal jelly is essential for

the nutrition of young larvae and accordingly, for the determination of social classes within

the colony. Royal jelly, which has been used in apitherapy for many years due to its complex

chemical structure, contains short-chain hydroxyl fatty acids, which are claimed to have

hormonal activity and are considered as a distinctive feature. 10-hydroxy-2-deconoic acid

(10-HDA), which is considered as the main fatty acid of royal jelly, constitutes approximately

0.5-3.5% of its dry weight. However, the chemical composition and bioactive properties of

the product can be affected by various factors. In this review, the factors that are likely to

affect the 10-HDA content, which stands out as a quality criterion for the purity and quality of

royal jelly, were evaluated taking into account previous studies.