Copy For Citation
Haylı Ç. M., Demir Kösem D., Ataman Bor N., Güler R.
Sağlık Akademisi Kastamonu, vol.9, no.2, pp.241-257, 2024 (Peer-Reviewed Journal)
-
Publication Type:
Article / Article
-
Volume:
9
Issue:
2
-
Publication Date:
2024
-
Doi Number:
10.25279/sak.1120828
-
Journal Name:
Sağlık Akademisi Kastamonu
-
Journal Indexes:
Directory of Open Access Journals, Index Copernicus, Asos İndeks, Other Indexes
-
Page Numbers:
pp.241-257
-
Hakkari University Affiliated:
Yes
Abstract
Giriş: Hemşireler, bakımın fiziksel, işlevsel, sosyal ve manevi boyutlarına hitap eden ve hasta ile en fazla zaman geçiren palyatif bakım ekibi üyesidirler. Hemşirelerin palyatif bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin yüksek olması bakımın kalitesini arttırmayı sağlamaktadır.
Amaç: Bu çalışma, Türkiye ve KKTC’ de çalışan hemşirelerin palyatif bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin incelenmesini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipte gerçekleştirilen araştırma, 01 Şubat 2022- 20 Mayıs 2022 tarihler arasında Türkiye ve KKTC’ de çalışan 300 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler, sosyo-demografik anket formu, palyatif bakım bilgi testi (PBBT) kullanılarak online (google form) olarak toplanıldı. Araştırmada verileri SPSS 26.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada cinsiyet, medeni durum, yaş grubu, eğitim düzeyi, görev yapılan ülke, görev yapılan kurum türü, palyatif bakım ile ilgili eğitim alma durumu, meslekte geçen süre değişkenlerine göre palyatif bakım bilgi testi sıralar ortalamaları arasındaki farklar Mann Whitney U ve Kruskall Wallis-H testleri aracılığıyla analiz edilmiştir.
Bulgular: Türkiye’de çalışan hemşirelerin çalışmış olduğu bölüme göre “felsefe, ağrı, dispne, psikiyatrik problemler, gastrointestinal problemler” alt boyutları sıralamalar ortalamaları arasında farklılıklar olmadığı, KKTC’de çalışan hemşirelerin ise çalışmış olduğu bölüme göre “felsefe, dispne, psikiyatrik problemler, gastrointestinal problemler” alt boyutları sıralamalar ortalamaları arasında farklılıklar olmadığı benzer bilgi düzeylerine sahip oldukları belirlenmiştir. Ancak acil bölümünde çalışanların palyatif bilgi testi “ağrı” boyutu ile ilgili bilgi düzeyinin kadın doğum ve dahiliye bölümünde çalışanlardan yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç ve Öneriler: Türkiye ve KKTC’de görev yapan hemşirelerin palyatif bakım ile ilgili bilgi düzeylerinin birbirine benzer olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin palyatif bakım bilgi düzeylerinin geliştirilmesine yönelik eğitimlerin, uygulamaların yapılması, hemşirelerin palyatif bakım bilgi düzeylerinin incelenmesine yönelik araştırmaları yapılması önerilmektedir.