Türkiye’de Döviz Kuru ve Enflasyonla Mücadelede Faiz Oranlarının Etkinliği: Fourier Eşbütünleşme Analizi


DEMEZ S.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, cilt.23, sa.40, ss.132-144, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Son zamanlarda Türkiye’de faiz, enflasyon ve döviz kuru ilişkisi oldukça fazla tartışma konusu olmuştur. Çünkü politika yapıcılar enflasyonla mücadelede ya da döviz kurunun stabilizasyonunda literatürde genel kabul görülenin aksine faiz oranlarının ters bir etkiye neden olduğunu vurgulamaktadırlar. İşte bu durumun geçerli olup olmadığını belirlemek için bu çalışmada Türkiye’de 2003Q3-2020Q4 döneminde döviz kuru, enflasyon ve faiz oranı ilişkisi ampirik olarak incelenmiştir. Analiz bilinmeyen sayıda doğrusal olmayan yapısal kırılmaları dikkate alan Fourier ADL eşbütünleşme analizi ile yapılmıştır. Bu özelliklerinden dolayı Fourier yöntemler ile oldukça etkin ve tutarlı tahmin yapılabilmektedir. Test sonuçları değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca uzun dönem katsayıları enflasyonda ve döviz kurunda meydana gelen değişimlerin döviz kurunu beklenen yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu açıdan uygulanan geleneksel faiz politikasının Türkiye ekonomisinde etkin bir politika aracı olduğu söylenebilir.
Recently, the relationship between interest, inflation and exchange rate has been a subject of much discussion in Turkey. Because policymakers emphasize that, contrary to what is generally accepted in the literature, in the fight against inflation or the stabilization of the exchange rate, interest rates cause an adverse effect. In order to determine whether this situation is valid or not, the relationship between exchange rate, inflation and interest rate in Turkey in the period of 2003Q3- 2020Q4 has been empirically examined. The analysis was made by Fourier ADL cointegration analysis, which considers the unknown number of nonlinear structural breaks. Due to these properties, highly efficient and consistent estimates can be made with Fourier methods. Test results show that there is a long-term relationship between variables. In addition, long-term coefficients reveal that changes in inflation and exchange rate affect the exchange rate in the expected direction. In this respect, it can be said that the traditional interest policy applied is an effective policy tool in the Turkish economy.