Objective: It is known that pollens from trees of the order Fagales usually cause allergic reactions. It is also known that cross reactivity takes part as a trigger in the development of allergies. Cross reactivity may occur between different allergen sources. Moreover, it can be found between different biological structures of same source such as pollen and seed. Pollen and seed of hazelnut can cause allergic reactions. Hazelnut seeds which are consumed as roasted have a commercial prominence.Conclusion: As a result, we thought that hazel allergy tests obtained from the regional resources may contribute the treatment of food allergies. (Asthma Allergy Immunol 2011;9:37-43) Materials and Methods: In this study, protein profiles of hazelnut seeds and pollens have been taken out with SDS-PAGE method and compared with each other. In addition, effects of heating process on seed protein profile have been investigated. Results: When the results have taken, it is seen that 8 same bands were found between pollen and seed at the end of SDS-PAGE analysis. After the SDSPAGE analysis process, 22% of bands have disappeared in roasted seed and 9 and 17 kDa bands were heat resistant while 14 kDa was heat sensitive.
Giriş: Genellikle Fagales ordosuna dahil ağaçların polenlerinin birçok allerjik reaksiyona yol açtığı bilinmektedir. Bununla birlikte allerjinin gelişiminde çapraz reaktivite kaynaklı olguların rol oynadığı görülmektedir. Çapraz reaktivite, farklı allerjen kaynakları arasında görülebildiği gibi, polen ve tohum gibi aynı kaynağın farklı biyolojik yapıları arasında da görülebilmektedir. Fındık bitkisi polenleri ve tohumları allerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda kavrularak tüketilen fındık tohumları ticari öneme sahiptir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, fındık bitkisi tohumları ile polenlerinin protein profilleri, SDS-PAGE yöntemiyle çıkartılıp karşılaştırılmıştır. Ayrıca, ısıl işlemlerin tohum protein profili üzerine olan etkileri de araştırılmıştır. Bulgular: Polen ve tohum örneklerinden elde edilen jel elektroforezi analizi sonuçlarında tohum ve polen arasında sekiz tane ortak bant bulunmuştur. Kavrulan fındık tohumunda, bantların yaklaşık %22’sinin kaybolduğu görülmüştür. Bununla birlikte, 9 ve 17 kDa molekül ağırlığına sahip bantların ısıya dayanıklı, 14 kDa’lık bantın ise ısıya dayanıksız olduğu bulunmuştur.Sonuç: Fındık allerji testlerinin bölgesel olarak elde edilen kaynaklar ile yapılmasının gıda allerjilerinin tedavisine katkıda bulunabileceğini düşünmekteyiz. (Asthma Allergy Immunol 2011;9:37-43)