Duygusal Zekânın İş Stresi Üzerindeki Etkisinde Psikolojik İyi Oluşun Aracı Rolü: Üniversite Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma


YAŞAR M. E., GÖNÜL F.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.24, sa.3, ss.1111-1132, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Duygusal zekâ çalışanların işe bağlı streslerinin hafifletilmesi ve çalışma ortamındaki refahları için önemli bir yetkinliktir. Bu araştırmanın amacı duygusal zekânın iş stresine etkisinde psikolojik iyi oluşun aracılık rolünü belirlemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan ankette demografik özellikleri ölçen ifadelerin yanı sıra, duygusal zekâ, iş stresi ve psikolojik iyi oluş ölçeklerine yer verilmiştir. Yüz yüze gerçekleştirilen anket Bingöl Üniversitesi’nde görev yapan akademik ve idari personel ile yapılmıştır. Basit rastgele örneklem metodu ile toplanan anketlerden 285’i analizlere uygun bulunmuştur. Yapısal eşitlik modellemesi yöntemi ile araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Kurulan ilk modelde duygusal zekânın iş stresini negatif olarak etkilediği tespit edilmiştir. İkinci modelde duygusal zekânın psikolojik iyi oluşu pozitif olarak etkilediği ve psikolojik iyi oluşun iş stresini negatif olarak etkilediği belirlenmiştir. Üçüncü modelde ise duygusal zekânın iş stresine etkisinde psikolojik iyi oluşun aracılık rolü gösterdiği bulunmuştur. Bu sonuca göre duygusal zekâ psikolojik iyi oluşa katkı sağlamakta ve bu katkı ile beraber çalışanlar daha az iş stresi yaşamaktadır.
Emotional intelligence is an important competency for alleviating work-related stress and well-being of employees in the work environment. Finding the psychological well-being's mediation role in the relationship between emotional intelligence and job stress is the goal of this study. Measures of psychological well-being, job stress, and emotional intelligence were included in the questionnaire that was created in accordance with the study's objectives, along with statements that assess demographic characteristics. The Bingöl University's administration and academic staff participated in the in-person survey. After applying a straightforward random sample technique, 285 were found suitable for analysis. The method of structural equation modeling was used to test the study hypotheses. The first model has shown that emotional intelligence has a negative impact on job stress. In the second model, it has been determined that emotional intelligence positively impacts psychological well-being and psychological well-being negatively impacts job stress. In the third model, it has been found that psychological well-being plays a mediating role in the impact of emotional intelligence on job stress. This finding suggests that emotional intelligence lowers psychological stress levels in workers by promoting psychological well-being.